vrijdag 31 januari 2014

Framed Flowers blok 1

Framed Flowers appliqué BlockOftheMonth 2014
Deel 1 Januari



We beginnen met deel 1 van de Framed Flowers. Voor de precieze maten van dit blok, print het basisdeel. Dit deel hoeft u maar één keer uit te printen voor alle blokken.

Maar eerst beginnen we met het te appliceren deel, de voorkant. Deze voorkant wordt gewerkt op een lapje van 17 x 17 cm (inclusief naad). Op het patroon van het basisdeel, is dit het middelste vierkant (maar dan zonder naden).

Print het bloempatroon deel 1 uit en neem het patroon van de bloem over op de stof. Dit kan op verschillende manieren. Ik noem hier even het overtrekken, het uitprinten op de stof of je doet het op de volgende manier:
Knip het hele patroon van de bloem netjes uit. De buitenranden moeten intact blijven. Nu kunnen deze buitenlijnen van het patroon op de stof getekend worden. Ik gebruik hiervoor een krijtpotlood. Maar natuurlijk kan het ook met iets anders. Zelfs met een gewoon potloodje kun je de lijnen overnemen, maar dan moet er wel heel precies gewerkt worden zodat alle lijntjes verdwijnen.

 Knip ook alle onderdeeltjes van de bloem heel precies uit. Bewaar alle onderdelen goed. 


Bij elk van deze deeltjes wordt een lapje uitgezocht dat ruim past. Zelf ben ik begonnen met het middendeel van de bloem en besloot dat uit te voeren in reverse appliqué.

Probeer combinaties die je leuk lijken. Omdat ik het middendeel wilde borduren, leek het me eenvoudiger om de drie stukjes uit één deel te maken.
De hoekjes zijn ingeknipt zodat er een mooie ronde naad gemaakt kan worden.





Na het reverse appliqué de achtergrondstof bijknippen. Niet te kort als je er nog op wilt borduren.
Begin daarna met het appliqueren van de onderste blaadjes van de bloem.




Vergeet niet om een stukje extra stof aan te knippen bij de delen die gaan overlappen.




              
De onderkant is geappliqueerd, de bovenkant alleen vastgezet omdat daar het volgende blad overheen geappliqueerd wordt.
Je kunt duidelijk zien dat ik van tevoren de stof al in vorm geknepen heb. Dit vind ik makkelijker werken.


 Na de vier blaadjes op deze manier te hebben geappliqueerd, is het steeltje aan de beurt. Zorg daarbij dat alle naden van de blaadjes onder het steeltje vallen.


              







 De knop van de bloem is het volgende onderdeel en daarna het grote bloemdeel. De bloem begint er al op te lijken!



Voor de ronde vormen bovenaan heb ik de uitgeknipte patroontjes op de achterkant van de stof gelegd en de stof met een rijgdraadjes erom aangetrokken. Zo krijg je op een makkelijke manier de ronde vorm erin. Even strijken of goed plat maken met je nagel en ze kunnen geappliqueerd worden. (De papiertjes worden er later aan de achterkant uitgehaald)
     




Het uitgeknipte basisdeel komt nog steeds van pas. Zo weet je zeker dat alle onderdelen op de goede plek terechtkomen.  Ook als je lijntjes wat slechter te zien zijn door het werken op dit lapje.  



 Als alle onderdelen geappliqueerd zijn, kan aan de achterkant het teveel aan stof weggeknipt worden. Hierdoor wordt het geheel minder massief en is borduren en quilten eenvoudiger.


 Leg een velletje bakpapier op de achterkant en strijk het geheel op een zachte ondergrond. Hierna heb je al een mooie bloem die je zo kunt laten.



Maar je kunt nu ook gaan beginnen met je werk te borduren. Voor het middendeel heb ik wagenwieltjes geborduurd, dit zijn festonsteken in het rond. De steeltjes heb ik in kettingsteek gemaakt en rondom de cirkels Franse knoopjes.







 Na het borduren knip je het lapje voor de achterkant op maat. Leg het basispatroon op het lapje en knip het precies langs de randen uit. De zoom is er al bij getekend.
Plaats het lapje vulling in het midden van het lapje, met daarop het appliceer werk. De maat van het lapje tussenvulling is ietsje krapper dan 21 x 21 cm, het middelste vierkant op het basispatroon.
Voor dit voorbeeld heb ik een stukje plak-Hobbs gebruikt. Daardoor hoeven de delen niet aan elkaar gespeld of geregen te worden, alleen gestreken. Maar elk willekeurig restje tussenvulling kan natuurlijk gebruikt worden. Al moet je de lagen dan wel even vastzetten voor het quilten.
Hierna is het geheel langs de buitenrand van de bloem gequilt. Dus ook de dunne steeltjes aan beide kanten. Dit geeft wat meer reliëf aan het geheel.
Na het quilten van de bloem, vouw je de achterkant naar voren op het werk. Dus eerst een zoompje vouwen en dan de 3 cm brede rand.  Het eenvoudigst is het om deze naden even te strijken. Zet dan deze rand met spelden vast op het middendeel. Vouw de hoekdelen naar binnen volgens tekening en naai alle vast.




 Na het vastzetten van de rand, heb ik nog een quiltrandje erlangs gemaakt.
Met als resultaat een grappig miniquiltje, klaar om opgehangen te worden!





Deel B
Om duidelijk te maken, hoe verschillend je deze Framed Flowers kunt maken, heb ik nog een voorbeeldje ter inspiratie gemaakt. Dit keer in Japanse stofjes met een toefje kleur.
          

Bij deze bloem heb ik de te appliceren deeltjes aan één stuk geknipt en ze op vliesofix gestreken. Dit plakt aan beide kanten. Dus eerst op de vliesofix strijken, dan precies uitknippen en daarna het papier eraf trekken.

 Het deeltje kan dan (weer met een stuk bakpapier ter bescherming) precies op de goede plaats gestreken worden.

Strijk zo alle deeltjes op hun plaats. Daarna heb ik alles nog geborduurd met de festonsteek en de steeltjes met de steelsteek. Gequilt heb ik bij deze versie alleen langs de rand van het lijstje.


                       


Veel plezier met het maken van deze Framed Flowers BOM!



3 opmerkingen:

  1. Ze zien er beide mooi uit.
    grtjs Mieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de goede uitleg. Ik ben eigenlijk niet van het appliceren, maar het is aantrekkelijk dergelijke kleine werkjes bij je te hebben op reis. Thuis kun je er dan een groter geheel van maken. Ook kralenwerkjes kun je zo mooi tot één geheel maken. Groetjes, huisvlijtigliesje.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen